Wat is het stroomverbruik van ledschermen en ledreclame?

Je wilt een ledscherm kopen of huren. Daar heb je het nodige budget voor verzameld. Maar je wilt ook weten wat het stroomverbruik zal zijn van zo’n ledscherm. Er is geen eenduidig antwoord … Wel geven we je een aantal inzichten en cijfers mee, zodat je een goed idee van het mogelijke stroomverbruik van je ledschermen krijgt.

Rood + groen + blauw = wit = meer verbruik

Het stroomverbruik van een ledscherm bepalen hangt vooral af van wat er zich op dat scherm afspeelt. Als je veel werkt met witte afbeeldingen, dan branden er 3 leds per pixel tegelijk: rood, groen en blauw. Het is logisch dat het verbruik dan hoger ligt. Gelukkig is het op grote schermen visueel beter met een donkere achtergrond te werken: witte letters komen dan beter uit.

Let daarom eens op je tv-scherm thuis. De ondertiteling gebeurt altijd in witte tekst, omdat die beter leesbaar is. Tussen haakjes: in een krant of een boek staan de letters in het zwart op een witte achtergrond. Op zulke dragers van een relatief klein formaat lezen zwarte letters beter.

Ook op smartphones, tablets en computers is lang gewerkt met donkere letters op een lichte achtergrond. Toch zien we dat daar verandering in komt met de komst van de ‘dark mode’, onder meer in het Mojave-besturingssysteem van Apple.

Helder = meer verbruik

Voor het stroomverbruik van ledschermen speelt ook de helderheid een grote rol. Hoe helderder een scherm is, hoe harder de leds branden. Een gloed van licht vraagt een grote toevoer van stroom.

Maxled houdt het stroomverbruik van jouw ledschermen onder controle. Al onze ledschermen zijn uitgerust met een lichtsensor die de helderheid bepaalt. Is de zaal donker of valt in een buitenomgeving de avond, dan past de lichtsensor automatisch de lichtsterkte aan. Met andere woorden: alleen als het echt nodig is, geven de leds van je scherm het volle pond.

Stroomverbruik van ledschermen: de cijfers

Wil je een exact idee van hoeveel elektriciteit een ledscherm voor jouw specifieke toestemming zal verbruiken? Dat kunnen we niet zeggen. Toch vormen deze cijfers een eerste indicatie voor outdoor ledscherm-stroomverbruik:

  • Een 5 m² ledscherm verbruikt gemiddeld 0,67 kWh.
  • Een 8 m² ledscherm verbruikt gemiddeld 1,07 kWh.
  • Een 15 m² ledscherm verbruikt gemiddeld 2,01 kWh.

Deel je een ledscherm en wil je de energiekost ook delen? Luister bij jouw gemeente of je een energiemeter kunt huren, mogelijk zelfs gratis. Eentje kopen kan je ook, al vanaf zo’n € 15.

Voorbeeldmeting ledschermen intensiteit + witte kleur

Wil je nog meer cijfers? Die krijg je:

We hebben een test uitgevoerd op een ledscherm van 5 m² aan de hand van de intensiteit van het beeldscherm in combinatie met witte beelden (zoals hierboven gezegd branden de 3 leds per pixel dan tegelijk: rood, groen en blauw). Bij een hogere intensiteit van het scherm, gaat het verbruik duidelijk de hoogte in.

HelderheidKleurDuurMax WattkWhAmpère
50%Wit1 uur8250,674 à 5
60%Wit1 uur9730,824,7 à 5,7
70%Wit1 uur11210,95,2 à 6,2

Goed nieuws: leds worden steeds energiezuiniger

Als je een 5m² led display zou verlichten met traditionele lampen, dan zou dat niet om aan te zien zijn. Maar je zou je ook blauw betalen. Gelukkig laten ledlampjes je elektriciteitsverbruik soms wel dalen met maar liefst 90%. Zo zet je het elektriciteitsverbruik van ledschermen ook weer in perspectief.

Tot slot is er goed nieuws: er komen nog steeds nieuwe ledlampen op de markt die altijd weer een tikkeltje energiezuiniger zijn dan hun voorgangers.